روستای سرولات، روستایی با چند صد سال قدمت در نزدیکی شهر چابکسر است که از محبوب‌ترین جاهای دیدنی گیلان به شمار می‌آید. محلی دنج، باصفا و ساده که چشم‌اندازهای بی‌نظیری در ارتفاع از جنگل، کوه‌ها، دریای خزر، باغ‌ها و زمین‌های پایین دست دارد. روستای ییلاقی سرولات مکانی فوق‌العاده برای گشت‌وگذار به‌خصوص در فصول گرم سال است. آب و هوایی دلپذیر با رطوبت کم، مردمانی مهمان‌نواز، غذاهای محلی لذیذ و طبیعتی رویایی در این روستا انتظار شما را می‌کشند. در ادامه با وب سایت بومگردی گیلمار باشید تا شما را با روستای سرولات، تفریحات، امکانات و سوغات آن آشنا کنیم.

سرولات

روستای سرولات کجاست؟

روستای سرولات بخشی از منطقه حفاظت‌شده جواهردشت در استان گیلان است که در هفت کیلومتری (۱۳ دقیقه‌ای) جنوب شهر چابکسر قرار دارد. فاصله این روستا با رامسر ۱۶ کیلومتر (۲۰ دقیقه) و با رشت ۱۰۷ کیلومتر (دو ساعت) است. روستای سرولات در کنار رودخانه‌های پرآب «آچی رود» و «کوروئه» قرار دارد و درست در ابتدای دامنه شمالی البرز و کوه سماموس در داخل یک دره واقع شده است. این روستا همچنین در احاطه کوه‌هایی دیگری به نام‌های مهران، شاسروس و لیکام قرار دارد.

فاصله روستای سرولات تا تهران از آزادراه تهران – شمال، ۲۴۰ کیلومتر (چهار ساعت و ۴۵ دقیقه) و از آزاد راه کرج – قزوین و قزوین – رشت، ۴۰۰ کیلومتر (پنج ساعت و ۲۵ دقیقه) است.

سرولات راه ورودی روستاهای کوهستانی از قبیل جنگسرا، لیکلام، لیمه سرا، منه سئه، پشتاسران و چند روستای دیگر است. در ورودی این روستا یکی از محله‌های قدیمی جاده سرولات به چشم می‌خورد که «زره سر» نام دارد؛ این محله از گذشته به آب و هوای متفاوت، نسیم خنک شبانه و باغ‌های پرتقال شهرت داشت.

مسیر دسترسی به روستای سرولات

برای دسترسی به روستای سرولات در ابتدا باید خود را به شهر چابکسر در استان گیلان برسانید. برای رسیدن به چابکسر می‌توانید از سمت شهر رامسر در استان مازندران حرکت کنید یا از طریق مسیر استان گیلان (پس از عبور از شهرهای شرقی این استان از جمله لاهیجان، لنگرود، رودسر و کلاچای) به چابکسر برسید. هر دو مسیر شما را به میدان سرولات می‌رسانند.

اگر از رامسر به‌سمت سرولات می‌روید، در میدان سرولات به چپ برانید و اگر از مسیر استان گیلان به‌سمت این روستا در حرکت هستید، در میدان از اولین خروجی (سمت راست) خارج شوید. در نزدیکی میدان سرولات از مسیر استان گیلان دو پمپ بنزین و گاز وجود دارد. از میدان سرولات تا مرکز روستا، حدود ۵٫۵ کیلومتر (۱۰ دقیقه) راه است. مسیری زیبا با شیب تند که در انتها کمی پرپیچ‌وخم و باریک می‌شود. در انتهای مسیر به یک جاده خاکی می‌رسید که در انتهای آن روستای کوچکی به اسم لیمه‌سرا وجود دارد. جاده را تا انتها ادامه بدهید تا به سرولات برسید.

سرولات

تفریحات و دیدنی‌های روستای سرولات

در روستای سرولات در دل جنگل‌های سرسبز استان گیلان، تفریحات و دیدنی‌های بسیاری همچون مسیر دسترسی زیبای این روستا در انتظار شما است. در ادامه شما را با برخی از محبوب‌ترین تفریحات روستای سرولات و همچنین جاهای دیدنی آن آشنا می‌کنیم.

تماشای مناظر و چشم‌اندازهای بی‌نظیر

مسیر دسترسی از میدان سرولات تا خود روستا مملو از چشم‌اندازهای فوق‌العاده‌ای است که تماشای آن‌ها بسیار لذت‌بخش است. البته گشت‌وگذار در خود روستای سرولات یا تماشای مناظر کوهستانی و جنگلی و همچنین چشم‌اندازهایی بی‌بدیل از دریا و شهر از ویلا یا خانه‌های محلی نیز از بهترین تجربه‌هایی است که می‌توانید در سرولات کسب کنید.

در سرولات می‌توانید به تماشای منظره جادویی ساحل چابکسر و رامسر بنشینید که تا افق امتداد می‌یابد. یا در آرامش و سکوت به دره‌ای پر از کشتزارها، جلگه‌های سبز و باغ‌های مرکبات بنگرید. در برخی از روزهای سال، مه تمام فضای روستا را در بر می‌گیرد. چشم‌اندازی که همراه با صدای آب رودخانه، فضایی رویایی خلق می‌کند؛ تجربه‌ای که هیچ‌گاه از ذهن شما پاک نخواهد شد.

پیک نیک و گردش در نزدیکی رودخانه آچی رود

رودخانه آچی رود از مهم‌ترین رودهای سرولات است که از ییلاق‌های گرده پشته سر تا جیردشتان سرچشمه می‌گیرد. این رودخانه نقش بسزایی در زندگی مردم روستا و آب و هوای معتدل آن دارد. در واقع، نسیمی که از  سمت رودخانه آچی رود می‌وزد، آب و هوای سرولات را خنک می‌کند و از رطوبت آن می‌کاهد.

برای دسترسی به آچی رود از میدان اصلی روستا به‌سمت چپ حرکت کنید تا پس از عبور از چند سربالایی و سرپایینی به رودخانه برسید. در کنار رودخانه آچی رود، فضایی سرسبز و شبیه به دشت وجود دارد. می‌توانید در آن به گشت‌وگذار بپردازید، به تماشای مناظر روستا بنشینید، پیک نیک کنید یا کمپ بزنید.

پیاده‌روی و جنگل‌نوردی

پیاده‌روی در کوچه‌های پرپیچ و خم روستا به‌خصوص در ساعات اولیه صبح یا نزدیک به غروب از جمله تجربیاتی است که نباید در سرولات از دست بدهید. با پیاده‌روی در روستا با فرهنگ و مردمان سرولات آشنا خواهید شد؛ علاوه بر این، این فرصت را خواهید داشت که از تماشای مناظر لذت بیشتری ببرید و هوای پاک و تمیز کوهستان را استشمام کنید.

شما همچنین می‌توانید کمی از روستا و خانه‌های آن فاصله بگیرید و پا در مسیر جاده‌های روستایی و جنگلی بگذارید. تجربه‌ای بکر که به طبیعت‌گردان به‌شدت توصیه می‌شود. با گذر از روستای سرولات با جنگل‌نوردی و کوهنوردی به دیگر روستاهای کوهستانی اطراف مانند جنگسرام، لیکام، لیمه سرا، منه سئه و پشتاسران و چند روستای دیگر خواهید رسید. البته باید در نظر داشته باشید که برخی از مسیرهای جنگلی یا کوهستانی به‌دلیل وجود سربالایی و سرپایینی زیاد، مسیرهای مشکلی هستند و عبور از آن‌ها به افراد سالمند، کودکان و توان‌یابان توصیه نمی‌شود.

عکاسی

روستای سرولات یکی از جاهای دیدنی اطراف رشت است که به‌لطف زیبایی‌های فراوان و چشم‌اندازی خارق‌العاده، مکانی بی‌نظیر برای ثبت تصاویر و عکاسی است. اگر خوش‌شانس بودید و در روزهای مه‌آلود در این روستا حضور داشتید، سریع دست‌به‌کار به شوید و این لحظات جادویی را ثبت کنید.

در روستای سرولات همچنین می‌توانید با مراجعه به مغازه‌های اطراف رستوران خاور خانم لباس‌های محلی گیلانی بپوشید و عکس تکی یا دسته‌جمعی بگیرید؛ یک یادگاری بی‌نظیر از سفر به این روستا که خاطره سفر شما را جاودانه خواهد کرد.

 

شکم گردی در روستای سرولات

شکم گردی از محبوب‌ترین تفریحات گردشگران در روستای سرولات است و تنها به غذاهای محلی محدود نمی‌شود. در زمان گردش در روستا مزه کردن پرتقال‌های آبدار و خوشمزه، ترشی‌های محلی، لواشک‌ها و آلوچه‌های محلی، نان‌های خانگی، سبزی‌های تازه محلی و… را به‌هیچ‌وجه از دست ندهید.

در نزدیکی ورودی سرولات و جای‌جای روستا نیز با ردیفی از ظرف‌های بزرگی روبه‌رو می‌شوید که پر از زغال هستند و قوری و کتری روی آن‌ها قل‌قل می‌کند. چای زغالی خوش عطر سرولات را به‌خصوص در هوای خنک و تازه روستا حتما امتحان کنید.

در ادامه شما را با رستوران خاور خانم، مکانی که سرولات را به شهرت رساند و همچنین رستوران‌ها و غذاخوری‌های دیگر این روستا آشنا خواهیم کرد.

رستوران خاور خانم

رستوران خاور خانم یکی از معروف‌ترین رستوران‌های گیلان است که با سرو غذاهای محلی خوش‌عطر و طعم، نام روستای سرولات را بر سر زبان‌ها انداخت. جالب است بدانید که بسیاری از گردشگران تنها برای خوردن یک وعده غذای گیلانی در رستوران خاورخانم به‌سمت روستای سرولات می‌روند. نام این رستوران از بانوی گیلانی به نام «خاور» برداشته شده است؛ رستورانی که می‌توانید در آن انواع غذاهای باکیفیت، سنتی و لذیذ گیلانی مانند کباب ترش، ماهی، مرغ شکم پر، باقالی قاتق، میرزا قاسمی و غیره‌ را نوش جان کنید.

سرولات

در رستوران خاور خانم، غذاها به شیوه خانگی همراه با چاشنی‌هایی مانند زیتون پرورده، سیرترشی، ترشی‌های محلی و غیره سرو می‌شوند. این رستوران در یکی از مرتفع‌ترین مناطق روستا در ساختمانی سه طبقه در لبه دره قرار دارد؛ رستورانی که همیشه شلوغ است و در روزهای تعطیل و آخر هفته‌ها برای پیدا کردن میز باید در صفی طولانی منتظر بمانید. در رستوران خاور خانم تنها در یک نوبت (ظهر تا ساعت‌های پنج تا ۶ عصر) غذا سرو می‌شود.رستوران خاور خانم تاریخچه جذابی دارد.

بیش از دو دهه قبل خانمی به نام خاور با فردی به نام «اکبر لطفی‌نژاد» ازدواج می‌کند و به‌همراه او به قزوین می‌رود. پس از گذشت چهار سال، به همسر خاور خانم، کاری در نیروگاه برق شهید رجایی در جنوب ایران داده می‌شود؛ اما آن‌ها این پیشنهاد را رد می‌کنند و به روستای سرولات برمی‌گردند. این زوج در سرولات به کشاورزی و باغداری (میوه و چای) مشغول می‌شوند و همه چیز را از نو آغاز می‌کنند. آن‌ها با پولی که به دست می‌آورند، خانه نیمه‌کاره خود را تعمیر می‌کنند و در آن ساکن می‌شوند. خانه آن‌ها از یک طرف مشرف به کوه و از طرف دیگر مشرف به دریا بود. آن‌ها در حین تعمیر خانه، بالکن کوچکی نیز برای آن می‌سازند که در آینده دلیل شهرت رستوران آن‌ها می‌شود.

رستوران خاور خانم سرولات

سوغات روستای سرولات

خرید سوغات و صنایع دستی در سفر از جمله تجریباتی است که پیشنهاد می‌کنیم آن را از قلم نیندازید؛ زیرا با خرید از مردم روستا به اقتصاد مردم محلی کمک شایانی می‌کنید و علاوه بر آن، یادگاری‌های زیبا و خوراکی‌های خوشمزه‌ای به خانه می‌برید. انواع ترشی‌های محلی، لواشک‌ها و آلوچه‌های ترش، کلوچه، نان سنتی، چای، پرتقال و آب پرتقال‌های آماده، رب انار و آلوچه، عروسک‌های بافتنی، شال و رودوشی، لوازم حصیری، لوازم چوبی و… از سوغاتی‌ها و صنایع دستی روستای سرولات به شمار می‌روند.

سوغات سرولات

اقامت در روستای سرولات

حال که از گشت‌وگذار و از دیدنی های سرولات لذت برده‌اید و روز را به پایان رسانده‌اید، باید برای اقامت تان نیز فکری بکنید. می توانید برای دیدن سایر مناطق دیدنی گیلان، همچون قلعه رودخان و ماسوله ، به سمت فومن بروید و در شفت از اقامتگاه بومگردی گیلمار دیدن فرمایید و پس از صرف یک غذای دلچسب و خوشمزه، شب را در آنجا اقامت کنید و از تفریحات داخل بومگردی نیز لذت ببرید.

بهترین زمان سفر به روستای سرولات

روستای ییلاقی سرولات به‌دلیل نزدیکی به ساحل و شهر چابکسر، مکانی مناسب برای سفر در چهار فصل سال است؛ اما بهترین زمان سفر به آن از نظر بیشتر افراد، ۶ ماه اول سال است.

آب و هوا در فصول بهار و تابستان در سرولات، خنک، مطبوع و دلپذیر است و شما به‌هیچ‌وجه رطوبت و هوای شرجی رایج در شمال کشور به‌خصوص در فصل تابستان را حس نخواهید کرد. بارش‌های بهاری، هوای مه‌آلود، سرسبزی و طراوت طبیعت، عطر شکوفه باغ‌های مرکبات و جوانه‌های چای، همه و همه از دلایلی هستند که بیشتر گردشگران را در این دو فصل به‌سمت سرولات می‌کشانند.

فصل پاییز نیز از زمان‌های محبوب سفر به سرولات محسوب می‌شود؛ زمانی از سال که طبیعت با هزاران رنگ به میزبانی از شما می‌آید و بارش باران، فضایی به‌یادماندنی و رویایی را در روستا خلق می‌کند. در نظر داشته باشید که میانگین بارش در فصل زمستان به‌شدت بیشتر می‌شود و گاهی برف نیز می‌بارد. در این زمان از سال جاده‌های روستا در انتهای مسیر (در نزدیکی رستوران خاور خانم) اغلب گلی هستند و هوا شب‌ها سرد می‌شود؛ البته سرمای هوا آن‌قدر هم آزاردهنده نیست. سفر در فصل زمستان به افرادی توصیه می‌شود که به‌دنبال سکوت و فضای خلوت هستند.

جاهای دیدنی اطراف روستای سرولات

تله کابین رامسر

مجموعه تفریحی تله کابین رامسر یا مجتمع تفریحی شهر سبز رامسر یکی از محبوب‌ترین جاهای دیدنی استان مازندران است که علاوه بر تله کابین، دارای فضاهای تفریحی و اقامتی است. این مجموعه همچنین امکانات خدماتی و تفریحی چون شهربازی بزرگسالان و کودکان، کارتینگ، کلوپ تفریحات دریایی (جت اسکی، پاراسیلینگ، اسکی روی آب، قایق‌سواری با قایق‌های تندرو، شاتل دریایی و غیره)، مراکز خرید، فروشگاه صنایع دستی واقع در ایستگاه قله، آژانس گردشگری شهر سبز، مرکز عکس و گریم تله‌فتو، رستوران، کافی شاپ و فست فود، پارکینگ، پل عابر معلق، زیپ لاین، پینت بال، سرویس بهداشتی، پلاژ ساحلی و سالن برگزاری همایش‌ها و جشنواره‌ها دارد.

تله کابین رامسر یکی از زیباترین خطوط انتقالی کابلی گردشگری ایران است که دو کیلومتر طول دارد. مسیر این تله کابین رویایی از ساحل دریای خزر شروع می‌شود و بعد از گذر از روی جاده ساحلی، در ادامه از دل درختان سربه‌فلک‌کشیده جنگل به‌سمت قله‌های مرتفع البرز امتداد می‌یابد. سرعت تله کابین سه متر بر ثانیه است و کل مسیر آن حدود ۱۲ دقیقه طول می‌کشد. تله کابین رامسر به ۵۴ کابین با ظرفیت چهار نفر در هر کابین مجهز است و تنها راه دسترسی به مراکز اقامتی واقع در بالای مجموعه به شمار می‌رود.

چشمه دمکش چابکسر

چشمه دمکش از جاذبه‌های طبیعی اسرارآمیز شهرستان رودسر است. آب این چشمه آشامیدنی است، خواص دارویی دارد و برای درمان برخی از بیماری‌ها (دفع سنگ کلیه و نیز جبران کمبود آهن در بدن) استفاده می‌شود. گردشگران همچنین برای کمپ کردن و گذراندن یک روز در طبیعت اطراف چشمه دمکش به‌سمت این جاذبه می‌روند. این چشمه زیر درخت افرای کهنسالی قرار دارد و در واقع گودال بزرگی است که آب از آن به بیرون می‌جوشد و بر سنگ‌های سرخ اطراف سرازیر می‌شود. چشمه دمکش در ملک شخصی خانواده مهدوی قرار دارد.

جالب است بدانید که جوشش آب چشمه دمکش گاهی برای چند ساعت یا حتی چند روز قطع می‌شود؛ به‌طوری که گویی هرگز در این نقطه چشمه‌ای وجود نداشته است. اما پس از چند روز دوباره آب با خروش بسیار در چشمه جاری می‌شود و در طول چند روز آن را پر می‌کند. دبی آب چشمه دمکش در زمستان و اوایل بهار به حدود ۵۷۲ لیتر در ثانیه یعنی بیشترین میزان خود می‌رسد؛ در حالی که مقدار آن در تابستان تنها حدود ۵۸ لیتر در ثانیه است که نسبت به بهار و زمستان کمتر است.

چشمه دمکش یکی از ۱۲ چشمه بدون املاح در سطح خاورمیانه است و از تفریحات اطراف آن می‌توان به پیک نیک، کمپینگ، عکاسی، جنگل‌نوردی و پیاده‌روی اشاره کرد.

بلوار معلم رامسر

بلوار معلم یا بلوار کازینوی پهلوی در سال ۱۳۱۰ هم‌زمان با ساخت هتل قدیم رامسر ساخته شد و قدمت آن به دوره پهلوی اول بازمی‌گردد. این بلوار یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری رامسر است و خیابان‌گردی در آن از برترین تفریحات گردشگران در این شهر به شمار می‌رود؛ به‌طوری که سفر به رامسر بدون گشت‌وگذار در بلوار معلم تکمیل نخواهد شد. بلوار معلم از زیباترین بلوارهای شهری ایران است که ابتدای آن به کوه و جنگل مشرف است و انتهای آن به دریا می‌رسد.

خیابان کازینو در ابتدا به‌عنوان خط عبوری رفت و برگشت خودروها مورد استفاده قرار می‌گرفت. تا زمانی که در دهه ۵۰ تبدیل به پیاده‌راه شد و دو طرف آن، دو گذر آسفالت با کانال هدایت آب در دو طرف ایجاد کردند. این بلوار نماد رامسر و از معدود خیابان‌هایی است که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بلوار معلم روبه‌روی هتل قدیم رامسر و باغ جلویی آن (باغ ایرانی) قرار دارد و اگر داخل هتل باشید یا روی پله‌های آن بایستید، نمایی کلی از بلور معلم تا انتها در برابر چشمان شما قرار می‌گیرد.

سرولات

بلوار معلم دو کیلومتر طول دارد و مسیر پیاده‌روی سنگ‌فرش شده آن با درختان نخل، توسکا و شمشاد از دو سمت احاطه شده است. بازدید از این بلوار در تمام فصول سال و همچنین در تمام ساعات شبانه‌روز، گردشی خاطره‌انگیز را برایتان رقم خواهد زد. سفره‌خانه سنتی، بازارچه محلی سوغات و صنایع دستی، ورودی پلاژ و شهربازی توسکا در انتهای بلوار قرار دارند.

قلعه بندبن

قلعه سنگی بندبن با برجی به ارتفاع ۱۲ متر یکی از مهم‌ترین و زیبا‌ترین آثار باستانی استان گیلان است که در روستای زیبا و کوچک بندبن قرار دارد. قدمت این قلعه به صدها سال پیش بازمی‌گردد. گفته می‌شود که ساکنان این منطقه از آن به‌عنوان قلعه دفاعی در برابر حملات دشمنان دریائی خود استفاده می‌کردند. همچنین در نزدیکی آن گنجینه‌های بسیاری کشف شده‌ است.

در زیر قلعه بندبن، راه‌ها، راهروها و دالان‌هایی برای تردد وجود داشته‌ است. در معماری این قلعه، از مواد و ترکیبات خاصی (سنگ، زرده تخم‌مرغ و ساروج) استفاده شده است. با وجود رطوبت شدید هوا، کماکان آن را پابرجا نگه داشته‌اند. بنای باقی‌مانده بخشی از بنای اصلی قلعه بندبن است که برج نگهبانی آن، در بخش جنوبی قلعه و مشرف بر دهکده بندبن کماکان سالم است. برج این قلعه سنگی، با قطر ۵٫۴ متر، هشت سنگ‌انداز سالم دارد. از خود قلعه تنها یک دیوار سنگی با ملاط گچ به طول پنج متر و به پهنای ۱۲۰ سانتی‌متر باقی مانده. متاسفانه بخش شمالی آن، توسط جویندگان گنج و غارتگران آثار باستانی ویران شده‌ است.

پرسش‌های متداول

فاصله سرولات تا رشت چند کیلومتر است؟

۱۰۷ کیلومتر (دو ساعت)

علت شهرت روستای سرولات چیست؟

رستوران خاور خانم

در روستای سرولات کجا اقامت کنیم؟

خانه‌های محلی، ویلاها و اقامتگاه‌های بومگردی

در اطراف روستای سرولات چه جاذبه‌هایی وجود دارد؟

تله کابین رامسر، کاخ مرمر، بلوار معلم رامسر، روستای لیمه سرا، قلعه بندبن، چشمه دمکش، روستای قاسم آباد، روستای اوشیان